SAHTE SAĞLIK RAPORU SORUŞTURMALARI

Sahte sağlık raporu düzenlemek ve kullanmak TCK'nın 204.maddesi kapsamında resmi evrakta sahtecilik suçuna vücut vermektedir. Bu eylemin kamu görevlileri tarafından kamu göreviyle ilişkili olarak gerçekleştirilmesi halinde 3 yıldan 8 yıla, kamu görevlisi olmayan kişiler tarafından işlenmesi halinde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmedilebilmektedir. Ayrıca birden fazla kez aynı eylemin gerçekleştirilmesi halinde 1/4 oranında verilen cezalarda artırım yapılmaktadır.

Ancak, buna karşın Yargıtay kararları uyarınca dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu anlamda rapor alan şahısların ilgili hastaneye veya tıp merkezine giriş yapmış olmaları, muayeneye dair evrakların bulunması, raporda belirtilen bulgu ve teşhislerin aksinin kanıtlanabilir olmaması, rapora istinaden yazılan bir reçetenin mevcudiyeti ve reçetedeki ilaçların teşhisle uyumlu olup hasta tarafından temin edilmesi, rapor içeriği hususunda mutlaka bilirkişi raporu alınması ve temin edilen raporda teşhisteki verilerin gerçek dışı olduğuna dair bir tespite yer verilmemesi, suça konu raporun aldatıcılık kabiliyetinin bulunmaması gibi hususlar açısından yapılacak değerlendirme ile kolaylıkla suç unsurlarının oluşmadığı kanıtlanabilecektir. Nitekim bahse konu açıklamalar bizzat Yargıtay kararlarında yer alan hususlardır. Örgütlü bir şekilde sahte sağlık raporu tanzim edilmesi açısından teknik takip ve iletişimin tespitine yönelik kararlar alınabilmektedir. Bu açıdan bakıldığında ise, örgüt suçlamasına istinaden bahse konu kararlar alındığı için, atılı suç dışındaki isnatlar yönünden teknik takip ve iletişimin tespiti kararları ile edinilen deliller, örgüt suçuyla isnat edilmeyen şahıslar aleyhine Yargıtay kararlarına göre kullanılamayacaktır. 

Konu ile ilgili hukuki yardım taleplerinizi info@hatemhukuk.com adresinden veya 0(312) 286 39 18 numaralı telefonumuzdan iletmeniz halinde, alanında uzman avukatlarımız sizlere yardımcı olacaktır.